Elakkan lemak, daging dan makanan daging untuk mengawal diabetes

Lemak

Penggunaan berlebihan lemak telah dikaitkan dengan perkembangan diabetes. Satu kajian baru-baru ini di Universiti Sains Kesihatan Pusat Colorado, Amerika Syarikat mendapati bahawa pengambilan yang 40g tambahan sebanyak hari lemak meningkatkan peluang mendapat kencing manis sebanyak tiga kali ganda. Diet lemak yang kaya, terutama tepu dengan lemak haiwan, seolah-olah merosakkan keberkesanan insulin. Penyelidikan di University of Sydney di Australia mengukur asid lemak tepu dalam sel-sel otot lelaki bukan kencing manis yang lebih tua dan wanita yang menjalani pembedahan dan mendapati bahawa kehadiran lebih tinggi asid lemak tepu dalam sel-sel, lebih besar rintangan insulin. Sebaliknya, tahap tisu lebih tinggi lemak poli tak tepu, seperti minyak ikan, menunjukkan aktiviti insulin yang lebih baik dan memberi rintangan yang lebih rendah. Minyak ikan berbeza daripada lemak haiwan dalam ikan minyak mengandungi asid lemak tak tepu. Salah satu asid lemak yang dipanggil omega-3 adalah sangat baik untuk jantung ia merendahkan kolesterol dan melindungi daripada aterosklerosis. Malah, penyelidik juga melaporkan bahawa pengambilan omega-3 minyak ikan untuk mata pelajaran berkesan mengatasi rintangan insulin mereka.






Dalam kajian yang lain, Jennifer Lovejoy, profesor bantuan di Louisiana State University, Amerika Syarikat, dikaji dan tabiat makan dan aktiviti insulin di kalangan 45 lelaki dan wanita bukan kencing manis. Kira-kira separuh daripada mereka adalah obes dan separuh baki berat badan normal. Dalam kedua-dua kes, pengambilan lemak yang lebih tinggi meningkatkan rintangan insulin. Ini menunjukkan, kata Dr Lovejoy, bahawa walaupun individu normal yang mengurangkan kecekapan insulin dan meningkatkan kelemahan mereka kepada diabetes.

Daging

Salah satu garis panduan pemakanan yang paling penting untuk diikuti adalah untuk "makan kurang lemak tepu." Satu cara yang cepat dan mudah untuk berbuat demikian adalah untuk menghapuskan produk daging. Mereka adalah tinggi dalam kedua-dua lemak tepu dan kolesterol. Orang dengan diabetes mempunyai risiko yang lebih besar penyakit jantung sebelum ini dalam hidup. Kalori yang boleh dikatakan tidak berguna ditambah oleh lemak tepu menyumbang kepada berat badan yang normal di atas dan obesiti, meletakkan pesakit kencing manis di lebih besar penyakit jantung.

Daging makanan adalah amat berbahaya untuk kencing manis. Mereka meningkatkan keadaan toxemic mendasari keadaan kencing manis dan mengurangkan toleransi gula. Kebanyakan penyakit di dalam badan manusia adalah disebabkan oleh autointoxication keracunan diri. Daging binatang meningkatkan beban pada organ penyingkiran dan overloads dan sistem dengan bahan buangan haiwan dan racun. Analisis kimia telah menunjukkan bahawa asid urik dan racun urik lain yang terkandung di dalam badan haiwan itu adalah hampir sama dengan kafein dan nikotin, beracun, merangsang prinsip kopi, teh dan tembakau.

Jurnal terkenal Lancet, melaporkan bahawa pesakit diabetes perlu dipujuk untuk mengambil makanan haiwan kurang. Walau bagaimanapun, di negara-negara sejuk di mana daging dan tikar produk merupakan sebahagian besar daripada diet, pesakit diabetes perlu menghadkan pengambilan produk haiwan kepada telur dan makan putih seperti ikan dan ayam. Walaupun penggunaannya perlu disimpan untuk sekurang-kurangnya; semua daging merah dan produk daging merah perlu dihapuskan dari diet.

0 Response to "Elakkan lemak, daging dan makanan daging untuk mengawal diabetes"

Catat Ulasan